Laskun eräpäivä
Kontio tietopankki

Laskun eräpäivä

Laskun eräpäivä herättää aina kysymyksiä ja olla hämäävä käsite, varsinkin koska pankkien väliset siirrot voivat kestää useamman päivän. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät kysymykset laskun eräpäivästä.

Sisältö:

Mikä on eräpäivä?
Mitä laki sanoo laskun eräpäivästä?
Onko eräpäivän siirto mahdollista?
Voiko laskun maksaa ennen eräpäivää?
Mitä jos eräpäivä on viikonloppuna?
Mitä jos laskun eräpäivä on mennyt?
Mitä tarkoittaa eräpäivä “heti”?
Mitä jos eräpäivää ei ole merkitty?

Mikä on eräpäivä?

Laskun eräpäivä tarkoittaa sitä päivää, jolloin maksusuoritus on viimeistään tehtävä. Rahan ei tarvitse olla velkojan tilillä vielä eräpäivänä, mutta lasku on kuitenkin maksettava tuona päivänä. Tämä on yleinen käytäntö kuluttajakaupassa, jota myös kuluttajavirasto suorittelee. Yritysten välisessä kaupankäynnissä eräpäivä perustuu sovittuihin maksu- ja toimitusehtoihin, joissa eräpäivästä voidaan sopia jotain muuta.

Mitä laki sanoo laskun eräpäivästä?

Laki ei varsinaisesti määrittele eräpäivää tai millaista maksuaikaa kuluttajalle tulee tarjota, mutta lain mukaan eräpäivä määräytyy niin, että asiakkaalle jää kohtuullisesti aikaa tarkistaa laskun oikeellisuus ja esittää mahdolliset huomautukset. Kuluttajalle käytetään yleensä 14 vuorokauden maksuehtoa, mikä tarkoittaa sitä, että lasku on maksettava viimeistään 14 päivän kuluessa ostohetkestä tai laskuhetkestä, jos lasku tulee jälkikäteen. Joskus maksuaika voi olla lyhyempikin, mikäli tähän on asianmukainen syy. Jos eräpäivästä ei ole erikseen sovittu, lasku on maksettava kuukauden kuluessa sen lähetyksestä.

Yritys ja kuluttaja voivat sopia myös maksusta eräpäivän jälkeen. Tästä ei saa kuitenkaan periä kuluja tai korkoa, mikäli laskulla ei ole vähintään 14 vuorokauden maksuaikaa. Jos laskua ei makseta eräpäivänä, eikä myöhäisemmästä maksuajasta ole sovittu yhdessä, on kyseessä sopimusrikkomus ja velkoja voi periä maksamattomasta laskusta viivästyskorkoa sekä muistutus- ja perintäkuluja.

Onko eräpäivän siirto mahdollista?

Laskun eräpäivän siirto on mahdollista, mikäli tästä sovitaan velkojan ja velallisen välillä yhdessä. Velkoja voi pyytää eräpäivän siirrosta erillisen korvauksen, mikäli alkuperäisellä laskulla on ollut maksuaikaa vähintään 14 vuorokautta.

Voiko laskun maksaa ennen eräpäivää?

Yksittäisen laskun maksaminen on mahdollista aina ennen eräpäivää, kunhan olet saanut laskun. Muista kuitenkin, että tietyissä lainoissa laskua ei voi maksaa ennen laskun muodostumista, sillä lain mukaan korkoa ei voi periä ennakkoon. Ennen laskun muodostumista tehty maksusuoritus voidaan silloin katsoa ylimääräiseksi suoritukseksi ja joudut maksamaan laskun tai sen korko-osuuden uudestaan laskun muodostuttua, riippuen velkojan käytännöistä.

Mitä jos eräpäivä on viikonloppuna?

Laskun eräpäivä voi olla myös viikonloppuna tai pyhäpäivänä, mutta käytännössä eräpäiväksi tällaisessa tilanteessa määräytyy seuraava arkipäivä. Näin toimitaan esimerkiksi eräpäivän ollessa arkilauantai, sunnuntai, jouluaatto, itsenäisyyspäivä tai muu pyhäpäivä.

Mitä jos laskun eräpäivä on mennyt?

Jos laskun eräpäivä on mennyt ohi, eikä laskua ole maksettu, asiaan kannattaa reagoida nopeasti. Jos laskua ei maksa viimeistään eräpäivänä, voi velkoja lähettää maksumuistutuksen laskusta. Maksumuistutuksen voi lähettää milloin vain, mutta kulullisen maksumuistutuksen voi saada vasta 14 päivää eräpäivän jälkeen.

Mikäli laskua ei makseta maksumuistutuksen mukaan, velkoja voi siirtyä laskun perintään. Voit lukea lisää perinnän etenemisestä.

Mitä tarkoittaa eräpäivä “heti”?

Jos laskun eräpäiväksi on merkitty ”heti”, se kannattaa maksaa välittömästi. Mikäli laskua ei voi maksaa heti, kannattaa ottaa yhteyttä laskuttajaan toimintaohjeiden saamiseksi.

Mitä jos eräpäivää ei ole merkitty?

Jos eräpäivästä ei ole sovittu etukäteen, tulee velkojan vaatia saataviaan, jonka jälkeen velallisella on 30 päivää aikaa maksaa lasku. Vaatimuksella tarkoitetaan esimerkiksi laskun lähettämistä, muuta kirjallista ilmoitusta. Myös suullinen ilmoitus on pätevä, kunhan velallisella on tarvittavat maksutiedot.

Suosittelemme lukemaan myös

Tässä lisää kirjoituksia, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua

Perinnän sanakirja

Kuinka ulosotto toimii

Hyvä perintätapa