Yrityksen luottotiedot

Luottotiedot ovat yrityksen talouden kulmakivi

Yrityksen luottotiedoilla on suuri merkitys yrityksen toiminnassa, sillä niitä arvioidaan monen arkisen asian yhteydessä. Vuokrasopimuksen, liittymien, vakuutusten ja luottojen solmiminen vaikeutuu huomattavasti, jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä.

Sisältö:

Yrityksen luottotiedot

Yrityksen luottotiedot ovat kaikkia niitä tietoja, jotka kertovat yrityksen maksuhalukkuudesta, maksukyvystä ja kuinka yritys vastaa sitoumuksista. Luottotiedot voivat siis kertoa onko yrityksellä maksuvaikeuksia.

Luottotietoja kerätään eri rekistereihin luottotietoyhtiöiden toimesta. Suomessa toimii kaksi luottotietoyhtiötä; Bisnode ja Suomen Asiakastieto, jotka molemmat ylläpitävät luottotietorekistereitä. Virallisten luottotietorekisterien lisäksi monet perintäalan yrityksen keräävät tietoja yrityksien maksukäyttäytymisestä omiin rekistereihinsä.

Luottotiedot tarkastetaan yleensä esimerkiksi luottoa hakiessa tai ennen sitovan sopimuksen yhteydessä, jolloin mahdollinen maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa voi nousta esteeksi. Maksuhäiriöiden lisäksi luottotiedoista selviää lähteestä riippuen yrityksen tilinpäätöstiedot, maksutapatiedot ja muita tietoja yrityksen taloudesta.

Tarkista yrityksen luottotiedot helposti

Yrityksen luottotiedot on helppo tarkastaa netistä, tilaamalla sähköisen luottotietoraportin. Yritykset, jotka myöntävät toisille yrityksille usein luottoa, kannattaa investoida monipuoliseen tietopalveluun. Tämän avulla uuden asiakkaan luottotietojen tarkastaminen on nopeaa ja asiakkaita voi asettaa jatkuvaan maksukyvyn valvontaan. Luottotietojen tarkistaminen ja asiakkaiden maksukyvyn säännöllinen seuraaminen ovat tehokkaita tapoja minimoida yrityksen luottotappiot.

Yrityksen maksuhäiriömerkinnät

Yrityksen luottotietomerkintä tarkoittaa pääasiassa maksuhäiriömerkintää, joka syntyy velan maksun viivästyessä maksuhuomautuksista huolimatta. Maksuhäiriömerkintöjä on erilaisia ja niiden kesto riippuu siitä, mistä velasta merkintä on syntynyt. Yleisin merkintä yrityksen luottotiedoissa on trattaprotesti, joka merkitään luottotietoihin, jos perintätoimiston toimittamaa trattaa ei makseta ajoissa.

Maksuhäiriömerkintä ei tule koskaan yllätyksenä, sillä se syntyy vain pitkittyneen maksujen laiminlyönnin seurauksena ja merkinnän mahdollisuudesta on kerrottu yritykselle perinnän yhteydessä.

Maksuhäiriömerkintä säilyy vuosia

Maksuhäiriömerkintä on yrityksen luottotiedoissa 2-5 vuotta, riippuen minkä tyyppinen velka on aiheuttanut merkinnän. Esimerkiksi trattaprotesti, yrityksen konkurssi, maksamattomat verot tai yrityssaneeraus johtavat erilaiseen merkintään, joilla on oma kesto rekisterissä. Poikkeuksena vuosia kestäviin merkintöihin ovat esimerkiksi merkinnät konkurssista tai konkurssihakemuksesta, jotka poistuvat 4 kuukauden kuluessa, mikäli konkurssi tai hakemus perutaan.

Yrityksen maksuhäiriömerkinnän kesto:

MerkintäMerkinnän syyKesto
LKPTililuottoon tai luottokorttiin liittyvä maksuhäiriö2 vuotta
ATRYksityisoikeudellinen trattaprotesti3 vuotta
UTSErikoisperintä työnantajamaksuista3 vuotta
TTTOsamaksukauppalain mukainen tilitys ja tavaran takaisinotto3 vuotta
KHIVelallisen jättämä konkurssihakemus5 vuotta

Maksuhäiriömerkinnän syntymisen ja säilytysajan perusteet on määrätty luottotietolaissa. Kaikkien eri maksuhäiriömerkintöjen syyt ja poistumisajat on listattu täällä.

Yrityksen luottotiedot tarkistetaan eri yhteyksissä

Luottotiedot eivät syyttä ole yrityksen talouden kulmakivi, sillä luottotietoja arvioidaan monessa tilanteessa. Merkintä luottotiedoissa ei välttämättä tarkoita, että yritys ei voi saada luottoa tai solmia muita sopimuksia, mutta monet arkiset asiat voivat vaikeutua. Tavarantoimittajat saattavat vaatia ennakkomaksuja ja vakuutuksia ei saa enää maksettua erissä. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi seuraavia asioita:

Näin yritys voi välttää maksuhäiriöt

Itsestään selvää on tietenkin, että paras tapa välttää maksuhäiriömerkintä, on maksaa velat aina eräpäivään mennessä. Tämä lisäksi on kuitenkin muitakin keinoja, joilla yritys voi vaikuttaa maksuhäiriömerkinnän syntymiseen.

  1. Laskuta omat saatavat nopeasti – Laskut on helpompi maksaa ajallaan, kun omat saatavat kotiutuvat ajallaan. Laskutus ja saatavien hallinta ovat aikaa vieviä tehtäviä, joten jos laskutus laahaa, panosta kunnolliseen laskutuspalveluun. Näin kotiutat myyntisaatavat nopeammin ja pidät oman kassasi kunnossa.
  2. Neuvottele maksuista - Jos laskujen maksamisen kanssa on ongelmia, etkä voi maksaa niitä eräpäivään mennessä, kannattaa ottaa yhteyttä velkojaan tai perintätoimistoon. Velalle voi saada lisää maksuaikaa tai uuden maksuohjelman.
  3. Maksa verot ja lakisääteiset maksut – Verottaja ei ole kovin suotuisa taho, jos veromaksut eivät ole maksettu ajoissa. Tämän vuoksi arvonlisäverot ja muut maksut kannattaa suorittaa eräpäivään mennessä. Kaikkien yritysverojen ja maksujen eräpäivät löytyvät täältä.

Suosittelemme lukemaan myös

Tässä lisää kirjoituksia, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua

Perinnän sanakirja

Kuinka ulosotto toimii

Hyvä perintätapa